AJANKOHTAISTA


Sujuvaa lipunluentaa Erämessuilla

| Antti L.

 

Kansainväliset Erämessut järjestettiin tänä vuonna 9.-12.6. Vaihtelevasta säästä huolimatta messut keräsivät noin 38500 kävijää, eli ihan pienestä tapahtumasta ei ollut kyse.

Messujen järjestäjä Riihimäen Messut Oy kaipasi ratkaisua aiempien vuosien messujen tilanteeseen, jossa monet messuille tulijat ostivat pääsylippunsa vasta messuporteilla, minkä myötä lipunmyyntipisteille muodostui usein rasittavan pitkät jonot. Lisäksi toiveissa oli automatisoida kävijämäärien laskentaa ilman, että lippuja tarvitsee laskea käsin. Lippujen nettimyyntiä etukäteen oli kokeiltu jo edellisillä messuilla ja siitä oli saatu helpotusta jonotusaikaan porteilla, mutta kävijämäärien laskenta lipunmyynnin perusteella oli ollut enemmän tai vähemmän käsipeliä.

 

messut2016-1.jpgKävijöitä riitti jo avauspäivänä, vaikka Suomen kesä näyttikin harmaata puoltaan

Koodiavaimen ja Riihimäen Messut Oy:n välisen ajatustenvaihdon myötä kehitettiin mobiilisovellus, jolla liput, joihin oli tällä kertaa lisätty yksilöllinen QR-koodi, saataisiin luettua sujuvasti ja nopeasti. Sovelluksen toimintaa oli jo aikanaan pilotoitu hybridisovelluksella, mutta tekniikan asettamien rajoitteiden myötä lipun lukeminen oli ollut melko hidasta, joten tällä kertaa päätettiin toteuttaa sovellus natiivina. Sovellusalustaksi päädyttiin valitsemaan Windows Phone 8.1, koska kehitysvaiheen alkuaikoina edullisten Lumia-puhelimien kamerat olivat selvästi parempia kuin mitä vastaavan hintaluokan muissa puhelimissa oli tarjolla. Valintaa puolsi myös alustalle saatavilla olleet koodikirjastot, joiden avulla QR-koodin analysointi kuvasta onnistuisi nopeasti. Sovelluksen kehitysvaiheen loppupuolella hieman pelonsekaisia tunteita aiheuttanut Windows 10 Mobile -alustaan siirtyminen osoittautui sekin helpoksi toimenpiteeksi, eikä tuonut mutkia matkaan.

 

messut2016-2.jpgTämä projekti osui mukavasti maaliin

Lipunluku toimi messuilla kuten pitikin ja lippunsa ennakkoon ostaneet pääsivät nopeasti porteilta sisään. Samalla saatiin myös aiempaa tehokkaammin pidettyä kirjaa messuille tulijoista. Kokonaisuudessaan messut olivat varsin onnistunut tapahtuma. Seuraavan kerran Kansainväliset Erämessut järjestetään vuonna 2018. Muista ostaa liput etukäteen netistä, niin vältät turhan jonottamisen porteilla!

Tagit: mobiilisovellus qr-koodi lipunmyynti

Palaa blogilistaukseen